علل سندرم پای بیقرار در بارداری
سندرم پای بیقرار در بارداری وضعیت 10٪ از زنان و تا 40٪ از زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد، و آن را به شایع ترین مشکل در بارداری تبدیل می کند. اگر باردار هستید، تهوع صبحگاهی ممکن است تنها مشکل شما نباشد. همچنین ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سندرم پای بیقرار (RLS) قرار داشته باشید، یک بیماری عصبی که با احساس دردناک و خزیدن در پاها و میل مقاومت ناپذیر برای حرکت دادن آنها مشخص می شود. در ادامه مطلب همراه با دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان به روش های مقابله و علل سندرم پای بیقرار در بارداری خواهیم پرداخت.
سندرم پای بیقرار چه زمانی در بارداری شروع می شود؟
بین سوزش سر دل، نیاز فوری به استفاده از توالت هر دو ساعت یکبار، گرفتگی عضلات پا و یک مورد مداوم بی خوابی بارداری، شما در حال حاضر زمان سختی برای گرفتن چشم بسته با کیفیت دارید. و اکنون، در سه ماهه سوم بارداری، یکی دیگر از علائم بارداری شما را تمام شب بیدار نگه می دارد: سندرم پای بی قرار (RLS) ، اگر شما یکی از ۱۵ درصد مادرانی هستید که آن را تجربه می کنند، متوجه گزگز، خزیدن و خزیدن ناراحت کننده و نگران کننده در پاها و پاهای خود خواهید شد که با میل به حرکت دادن آنها همراه است.
اگرچه ممکن است در شب بیشتر متوجه RLS شوید، اما در هر زمانی که دراز کشیده یا نشسته اید ممکن است آن را تجربه کنید. بیشتر اوقات شما آن را تا اواخر بارداری خود، در طول سه ماهه سوم، تجربه نمی کنید. متأسفانه، درمانهای معمول برای گرفتگی عضلات پا – خم شدن و کشش – ممکن است مؤثر نباشد و داروهای تجویزی که می توانند بیقراری را تسکین دهند ممکن است در دوران بارداری غیرمجاز باشند.
علل سندرم پای بیقرار در بارداری چیست؟
کارشناسان علت اصلی RLS در بارداری را تشخیص نداده اند، اگرچه ژنتیک احتمالاً یک عامل است. ماما جنیفر هنسلی، هماهنگ کننده پرستاری در کالج کلرادو می گوید: “اگر استعداد ژنتیکی برای RLS دارید اما تا سه ماهه آخر بارداری علائمی نداشتید، RLS احتمالاً ظرف سه ماه پس از زایمان از بین می رود.” او میگوید: «اگر قبلاً در زمان بارداری مبتلا به RLS بودهاید، احتمالاً علائم در بارداری بدتر میشوند و با هر بارداری بدتر میشوند».
سایر علل احتمالی شامل هورمونها، بهویژه استرادیول و پروژسترون، که در سه ماهه سوم بارداری افزایش مییابند و درست پس از تولد کاهش مییابند، هستند.
طبق مطالعه ای که در سال 2009 در مونیخ آلمان انجام شد، سطوح بالاتر استرادیول (نوع اصلی هورمون استروژن در زنان) در دوران بارداری نیز می تواند یک عامل باشد. این نشان داد که زنان باردار مبتلا به RLS سطح استرادیول بالاتری نسبت به زنان بدون این عارضه داشتند. عوامل محیطی و غذایی مانند کمبود آهن و یا حساسیت به انواع خاصی از غذاها نیز ممکن است خطراتی را ایجاد کنند.
مارک بوخفورر، متخصص داخلی و متخصص ریه در SomnoMedix Sleep Disorders می گوید: «زنان باردار 3 تا 4 برابر بیشتر از حد معمول به آهن نیاز دارند تا جنین در حال رشد را تغذیه کنند و در معرض خطر بیشتری برای علائم کمبود آهن هستند که علت اصلی RLS است. کمبود آهن ممکن است دوپامین را مختل کند، یک انتقالدهنده عصبی مغز که فعالیت و حرکت ماهیچهها را کنترل میکند.
کمبود خواب، اضطراب، افسردگی و استرس که در دوران بارداری رایج است همگی می توانند تأثیرگذار باشند و حتی ممکن است باعث ایجاد RLS شوند. پس مراقب خود باشید و سعی کنید استراحت کافی داشته باشید.
دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
چگونه با سندرم پای بیقرار در بارداری مقابله کنم؟
اگرچه سندرم پای بیقرار یکی از علائم بارداری است اما در شرایطی که آن را تجربه کردید باید منتظر بمانید، راههایی برای تسکین وجود دارد:
اگرچه RLS برای بیدار نگه داشتن مادران باردار در شب بدنام است، خستگی علائم شما را بدتر می کند. از سوی دیگر، ممکن است نخواهید خود را مجبور کنید در طول یک قسمت RLS در رختخواب بمانید. در عوض، برخیزید و چند بار به آرامی در راهرو قدم بزنید. این حرکت ملایم می تواند به کاهش ناراحتی کمک کند. حواس خود را پرت کنید. هنگامی که پاهای شما شروع به پریدن کرد، یک جدول کلمات متقاطع بردارید، خود را در رام کام مورد علاقه خود غوطه ور کنید، شروع به بافتن کنید… هر چیزی که حواس خود را از علائم آزاردهنده RLS منحرف کند.
یک دفترچه غذایی داشته باشید. قبل از اینکه حملات RLS را تجربه کنید، به آنچه خورده اید توجه کنید. برخی از زنان متوجه میشوند که برخی از غذاها مانند کربوهیدراتهایی که در اواخر روز مصرف میشوند، میتوانند باعث بیقراری پاها شوند، و ممکن است بتوانید بفهمید که چه غذاهایی باعث بهبود یا بدتر شدن علائم شما میشود.
آزمایش بدهید. از پزشک خود در مورد آزمایش کم خونی فقر آهن که برخی کارشناسان فکر می کنند با RLS مرتبط است، سوال کنید. در این میان، پر کردن غذاهای غنی از آهن و برای قلب سالم مانند اسفناج، لوبیا، نخود و میوه های خشک هرگز ضرری ندارد.
آن را گرم کنید. گاهی اوقات یک حمام گرم (نه داغ) یا یک پد گرم کننده یا کیسه یخ می تواند تسکین دهنده باشد. علائم باید در عرض چهار هفته پس از زایمان از بین بروند، اگرچه یک مطالعه نشان داد که 97 درصد از زنان مبتلا به RLS چند روز پس از زایمان تسکین کامل پیدا کردند.
مطالب پیشنهادی:
روش های تشخیص و درمان کلسیفیکاسیون سینه
علل و علائم سرطان پستان سه گانه منفی
درمان سرطان پستان سه گانه منفی