واریس واژن چیست؟
واریس واژن شامل ورمهایی در لبههای خارجی واژن میباشد. این ورمها در اثر تجمع خون در رگ ها ایجاد میشوند.
واریس واژن موجب تورم و بروز برآمدگیهای بنفش و آبی رنگ میشود، که شبیه به برآمدگیهایی هستند که در پاها به وجود میآیند.
هورمون پروژسترون بارداری دیوارههای رگها را ضعیف کرده و جریان خون به آن ناحیه موجب تورم میگردد. علاوه بر این فشار فرزند در حال رشد میتوانند مانع حرکت خون از این ناحیه و در نتیجه جمعشدگی خون گردد.
واریس واژن میتواند موجب ناراحتی و درد در واژن شود. این بدین دلیل است که رگ در خارج کردن مواد زائد و دی اکسید کربن از بافت واژن دچار مشکل میشوند و منجر به تجمع مواد میشود. واریس واژن هیچ مشکلی برای فرایند زایمان ایجاد نمیکند و چند روز پس از تولد فرزند ناپدید میشود.
علائم نشان دهنده واریس واژن
در واریس واژن گاهی اوقات علائم قابل مشاهده بوده و شامل تیره شدن و تورم رگها هستند و ممکن است ظاهر آنها شبیه به کرمهای خاکی باشد . سایر علائم واریس واژن عبارتند از :
- واریس پا که از بخش داخلی بالای ران در نزدیکی واژن گسترش پیدا کرده و معمولاً به پشت رانها امتداد پیدا میکند .
- ناراحتی یا درد در واژن به خصوص هنگام ایستادن و یا پس از مقاربت جنسی
- درد در ناحیه واژن
- احساس سنگینی و پری یا فشار
- تورم و ناراحتی در واژن
احتمال ابتلا به واریس واژن در چه افرادی بیشتر است ؟
عامل خطر اصلی برای زنان ، بارداری است . در واقع این وضعیت در زنانی که باردار نبودهاند بسیار نادر بوده و اغلب در زنانی که دو بار یا بیشتر بارداری را تجربه کردهاند، شایع است . علاوه بر این زنانی که سابقه ابتلا به واریس در خانوادهشان وجود داشته است و یا زنانی که اضافه وزن دارند بیشتر در معرض خطر هستند .
دلایل ابتلا به واریس واژن
علت واریس واژن معمولاً افزایش حجم گردش خون در بدن در طول بارداری ، افزایش وزن و فشار وارده از نوزاد و هورمونهای آزاد شده در دوران بارداری است که دیوارهی رگها را ضعیف میکنند . این دلایل علاوه بر نارسایی وریدی مزمن تقریباً همیشه منجر به بروز واریس واژن میگردند .
راه های پیشگیری از بیماری واریس واژن چیست ؟
چند روش برای پیشگیری از واریس واژن عبارتند از :
- پرهیز از ایستادن بی حرکت -حرکت کنید، قدم بزنید و وضعیت خود را تغییر دهید .
- در اغلب مواقع جهت استراحت کردن دراز بکشید. نشستن موجب کاهش فشار روی این ناحیه نمیشود. خوابیدن به پهلو بهترین حالت است.
- ورزشهای کف لگنی را بطور منظم انجام دهید تا عضلات قوی بمانند .
راهکار های درمانی برای بیماری واریس واژن کدامند ؟
چند روش نوین برای درمان وجود دارند که که درد بسیار کمی داشته (در صورت وجود) و دوره بهبودی پس از آنها سریع است. این روشها عبارتند از:
- گنهای فشاری
- اسکلروتراپی
- درمان با لیزر (داخل رگی یا EVLT)
- رادیو فرکوئنسی (RF)

چگونه می توان با واریس واژن در دوران بارداری مقابله کرد؟
تشخیص زودهنگام واریس واژن می تواند به زنان باردار در درمان این شرایط کمک کند و این امکان را فراهم می آورد که دوره بارداری سالم و راحتی را به همراه داشته باشد.
“بخیه زدن به موقع”
پوشش ساپورت متراکم و سفت
- باند شکمی
- باند شانه
از ایستادن برای مدت طولانی خودداری کنید
برای زنانی که از واریس واژن در دوران بارداری یا پس از زایمان رنج می برند، بهتر است از ایستادن برای ساعت های طولانی خودداری کنید. سعی کنید بین نشستن ها و یا دراز کشیدن هایتان هم وقفه هایی را ایجاد کنید. این کار به تسکین فشار در ناحیه لگن و کاهش علائم مشکلتان کمک خواهد کرد.
کمپرس یخ
وقتی دراز می کشید، کمپرس یخ را روی رگ های واریسی خود قرار دهید، تا تورم را کاهش داده و درد را کم کنید. آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه دست نخورده نگه دارید تا زمانی که احساس راحتی بکنید.
از بلند کردن اشیا سنگین اجتناب کنید:
زنانی که از واریس واژن رنج می برند باید از بلند کردن اشیا سنگین اجتناب کنند، حتی اگر این کودک نوپای آن ها باشد. بهترین راه برای نشان دادن مراقبت از کودک نوپای شما این است که چمباتمه بزنید تا با آن ها صحبت کنید. یا به جای آن می توانید کودک خود را به جای بلند کردنشان روی زانوی خود بگذارید.
- اجتناب از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و یا کفش هایی که باعث ناراحتی و فشار بر روی پایین تنه شما می شوند.
- آب فراوان بنوشید.
- مصرف داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ناپروکسن.