شاید شما هم بارها دربارهی لقاح مصنوعی شنیده باشید؛ اما احتمالا بهدرستی نمیدانید لقاح مصنوعی چیست. لقاح مصنوعی یا همان IVF، مجموعهای پیچیده از راهکارهای درمان ناباروری یا مشکلات ژنتیکی است و به باروری و بارداری کمک میکند. در طول درمان لقاح مصنوعی، تخمکهای بالغ از تخمدان جمعآوری شده یا در رحم قرار داده میشوند. هر دوره IVF حدود ۲ هفته بهطول میانجامد. لقاح مصنوعی یا همان IVF مؤثرترین راه و پیشرفتهترین فناوری برای درمان ناباروری محسوب میشود. همراه ما باشید، میخواهیم اطلاعات بیشتری دربارهی لقاح مصنوعی در اختیارتان بگذاریم.
لقاح مصنوعی چیست و چگونه انجام میشود؟
اگر بخواهیم لقاح مصنوعی را دقیقتر شرح دهیم، باید بگوییم: در این فرایند درمانی تخمکهای فرد با اسپرم همسرش وارد چرخهی درمان میشوند. روش دیگر این درمان استفاده از رویان، اسپرم یا تخمکهای افراد دیگر است. در برخی مواقع نیز از شخصی که حامل رویان یا اصطلاحا حامل حاملگی است نیز بهره برده میشود. حامل، زنی است که رویان را در رحم خود برای پرورش نگه میدارد.
اینکه روش لقاح مصنوعی بهخوبی نتیجه دهد، وابسته به عوامل گوناگونی است؛ مثلا سن و علت ناباروری در میزان اثربخشی این روش مهم است، ضمن اینکه IVF بسیار زمانبر، پرهزینه و بعضا دشوار است. اگر بیش از یک رویان در رحم قرار بگیرد، لقاح مصنوعی منجر به بارداری با دو جنین خواهد شد و بارداری چندگانه صورت میگیرد. پزشک متخصص شیوهی درمانی را برای زوج خواهان این روش شرح میدهد و ضمن بیان خطرهای احتمالی آن به افراد، درباره مؤثربودن یا نبودن این درمان توضیحاتی ارائه میکند.
لقاح مصنوعی روشی برای درمان ناباروری و مشکلات ژنتیکی است. اگر از لقاح مصنوعی برای درمان ناباروری استفاده شود، نیاز زوجها به انجام درمانهای دشوار قبل از لقاح مصنوعی کم میشود؛ مثلا نیاز به داروهای باروری برای افزایش تولید تخمکها یا تلقیح داخل رحمی کاهش پیدا میکند. تلقیح داخل رحمی روشی است که در آن اسپرم نزدیک زمان تخمکگذاری مستقیما در رحم قرار داده میشود.
دکتر فرشته دانشمند