عوارض افتادگی رحم چیست؟
افتادگی رحم وضعیتی است که در آن عضلات و بافت های اطراف رحم ضعیف می شوند. این امر سبب آویزان ماندن و افتادن رحم داخل واژن می شود. این مشکل می تواند برای هر دختری هنگام تولد نیز پیش آید. اما بیشتر پس از یائسگی و در افرادی که بیش از یک زایمان طبیعی داشته اند، شایع تر است. در این مطلب از سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان به بررسی عوارض افتادگی رحم مراحل و عوامل ایجاد آن می پردازیم.
عضلات کف لگن که شامل ماهیچه ها، رباط ها و بافت های لگن است. این ماهیچه ها از رحم، راست روده، واژن، مثانه و سایر اندام های لگنی نگهداری کنند. افتادگی زمانی اتفاق میافتد که عضلات کف لگن آسیب دیده یا ضعیف شدهاند تا جایی که دیگر نتوانند حمایت کنند. این باعث می شود که اندام های لگن شما به داخل یا خارج از واژن شما بیفتد.
افتادگی رحم می تواند خفیف یا شدید باشد، بسته به اینکه عضلات پشتیبان رحم شما چقدر ضعیف شده اند. در یک افتادگی ناقص، رحم شما ممکن است به اندازه کافی لیز خورده باشد که بخشی از واژن شما باشد. این یک توده یا برآمدگی ایجاد می کند. در موارد شدیدتر، رحم شما می تواند به اندازه ای بلغزد که از واژن شما خارج شود. به این پرولاپس کامل می گویند.
مراحل پرولاپس یا افتادگی رحم کدامند؟
پزشک ممکن است از سیستمی برای طبقه بندی افتادگی رحم استفاده کند. مراحل افتادگی رحم عبارتند از:
- مرحله اول: رحم شما به قسمت بالایی واژن می ریزد.
- مرحله دوم: رحم شما به قسمت پایین واژن می افتد.
- مرحله سوم: رحم شما از واژن بیرون زده است.
- مرحله چهارم: تمام رحم شما خارج از واژن شما می لغزد.
بررسی عوارض افتادگی رحم
یکی از خطرات افتادگی رحم این است که اغلب با افتادگی سایر اندامهای لگنی اتفاق میافتد:
پرولاپس دیواره خلفی واژن: ضعف بافت همبند بین رکتوم (راست روده) و کف واژن باعث برآمدگی رکتوم به داخل واژن میشود. این عارضه که «رکتوسل» نامیده میشود، اجابت مزاج را با مشکل روبرو میکند.
پرولاپس قدامی: پرولاپس قدامی از ضعیف بودن بافت همبند بین مثانه و واژن ناشی میشود. در این عارضه، مثانه از موقعیت طبیعی خود خارج شده و به دیواره واژن فشار میآورد. به این حالت «سیستوسل» یا «افتادگی مثانه» میگویند.
| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید |
بررسی عوامل ایجاد افتادگی رحم
رحم در داخل لگن توسط گروهی از ماهیچه ها و رباط ها (عضلات کف لگن) در جای خود نگه داشته می شود. وقتی این ساختارها ضعیف می شوند، نمی توانند رحم شما را در موقعیت خود نگه دارند و شروع به افتادگی می کند.
عوامل متعددی می توانند در ضعیف شدن عضلات لگن نقش داشته باشند، از جمله:
- بارداری.
- یبوست مزمن.
- سرفه یا زور زدن مزمن.
- بارها و بارها بلند کردن سنگین.
- از دست دادن تون عضلانی در نتیجه یائسگی.
- زایمان واژینال، به خصوص اگر نوزادان زیادی یا نوزادان بزرگ (بیش از ۹ پوند) داشته باشید.
کاندیدای مناسب افتادگی رحم چه کسانی هستند؟
افتادگی رحم بیشتر در افرادی اتفاق می افتد که:
- یک یا چند زایمان طبیعی داشته اند.
- خانم ها به سن یائسگی رسیده اند.
- سابقه افتادگی رحم داشته باشند
- قبلاً جراحی های لگن داشته اند.
یائسگی زمانی اتفاق میافتد که تخمدانهای شما تولید هورمونهایی را که دوره قاعدگی ماهانه شما را تنظیم میکنند متوقف میکنند. یکی از این هورمون ها استروژن است. این هورمون خاص به قوی نگه داشتن عضلات لگن شما کمک می کند. بدون آن، شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پرولاپس هستید.
دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24 – متخصص زنان اصفهان در دکتر آف