بررسی تشخیص و درمان واژینوز باکتریال در بارداری
واژینوز باکتریال (BV) یک عفونت باکتریایی است که در واژن ایجاد میشود و به راحتی قابل درمان است. تحقیقات درباره خطرات عفونت واژن در بارداری نشان میدهد که اگر واژینوز باکتریال به موقع برطرف نشود، ممکن است به زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن منجر شود. در ادامه نوشته امروز سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان تشخیص و درمان واژینوز باکتریال در بارداری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نشانه های ابتلا به واژینوز باکتریال
تقریبا 50 تا 75 درصد زنان مبتلا به واژینوز باکتریال هیچ علامتی را تجربه نمیکنند. در سایر زنان ممکن است علائم زیر مشاهده شود:
- احساس خارش، سوزش یا درد در واژن
- استشمام بوی ماهی از واژن
- بوی بدی که بعد از رابطه جنسی تشدید میشود
- مقدار زیادی ترشح رقیق و خاکستری رنگ
استشمام بوی ماهی از واژن یکی از علائم واژینوز باکتریال است.
علل ابتلا به واژینوز باکتریال
واژینوز باکتریال نتیجه رشد بیش از حد بعضی از باکتریها در واژن است. پزشکان دقیقا نمیدانند که چه چیزی تعادل باکتریهای واژن را برهم میزند و باعث واژینوز باکتریال میشود. با این حال عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهند، از جمله:
- استفاده از دوش واژینال
- رابطه جنسی محافظت نشده
- استفاده از آنتیبیوتیک
- استفاده از داروهای واژینال
راه های درمان واژینوز باکتریال
نحوه درمان عفونت واژن در بارداری توسط پزشک مشخص میشود. واژینوز باکتریال اغلب با آنتیبیوتیک (قرصهای خوراکی و کرمهای واژینال) بهبود مییابد. تا زمانی که پزشک به شما توصیه نکرده است، مصرف داروهای خود را قطع نکنید. مهم است که برای جلوگیری از عود عفونت در دوران بارداری دوره درمان را کامل کنید.
روش های پیشگیری از واژینوز باکتریال
برای کاهش خطر ابتلا به واژینوز باکتریال اقدامات زیر را انجام دهید:
- تحریک ناحیه تناسلی را به حداقل برسانید، لباس زیر نخی بپوشید و از هیچ صابونی حتی صابون بدون عطر برای تمیز کردن قمست خارجی واژن استفاده نکنید.
- از دوش واژینال استفاده نکنید. دوش واژینال باعث حذف باکتریهایی میشود که از واژن در برابر عفونت محافظت میکنند.
هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید |
استرپتوکوک گروه B
استرپتوکوک گروه B یا GBS باکتری گرم مثبتی است که اغلب در واژن و رکتوم (راست روده) یافت میشود. آلودگی با این باکتری گذرا است، به این معنی که باکتری به بدن ما میآید و میرود.
معمولا استرپتوکوک گروه B بیضرر است و علامت یا حتی عفونت ایجاد نمیکند، به همین دلیل اکثر مردم متوجه نمیشوند که به آن مبتلا هستند. اما زنانی که هنگام زایمان در بدن خود GBS دارند ممکن است در 1 تا 2 درصد موارد آن را به فرزندشان منتقل کنند. به ندرت، GBS در یک نوزاد تازه متولد شده میتواند کُشنده باشد.
در مواردی که احتمال انتقال استرپتوکوک گروه B به نوزاد وجود دارد، تزریق آنتیبیوتیک در زمان زایمان میتواند به طور قابل توجهی خطر انتقال عفونت را به حداقل برساند.
دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24 – متخصص زنان اصفهان در دکتر آف