بررسی عوارض کورتاژ

بررسی عوارض کورتاژ

بررسی عوارض کورتاژ

در مطلب امروز از سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان قصد داریم به بررسی عوارض کورتاژ بپردازیم. اگرچه به‌ندرت اما پروسه کورتاژ با احتمال بروز برخی عوارض جانبی همراه است از جمله:

عفونت

همیشه زمانی که ابزاری درون رحم قرار می‌گیرند، احتمال بروز عفونت وجود دارد. اکثر انواع عفونت‌ها را می‌توان به‌راحتی با مصرف آنتی‌بیوتیک درمان کرد. این عفونت ممکن است ناشی از باکتری‌هایی باشد که در حین یا بعدازاین پروسه، از واژن به رحم منتقل می‌شوند.

علائم عفونت اغلب شامل ترشحات واژینال، احساس گرفتگی و درد در ناحیه رحم و تب هستند. در صورت درمان فوری، عفونت سبب بروز عوارض طولانی‌مدت نمی‌شود. بااین‌حال، گاهی ممکن است عفونت سبب شکل‌گیری اسکار در رحم، لوله‌های فالوپ یا تخمدان‌ها شود که این امر می‌تواند باردار شدن در آینده را دشوار کند.

سوراخ شدن رحم

این عارضه اگرچه نادر است، اما در زنانی که در زمان انجام این پروسه این شرایط را دارند رایج است:

  • زنانی که عفونت رحمی دارند
  • زنان سالخورده که در دوران پس از یائسگی هستند.
  • اگر این پروسه برای سقط جنین انجام شود
  • اگر پزشک به وجود این عارضه شک کند از بیمار می‌خواهد که برای تحت‌نظر قرارگرفتن یا جراحی در بیمارستان بماند.

سندرم آشرمن

این یک عارضه نادر است که شامل تشکیل بافت اسکار در رحم است. سندرم آشرمن در اثر خراشیدن تهاجمی یا واکنش غیرطبیعی بدن به خراشیدن ایجاد می‌شود. در این شرایط زخم‌های ضخیمی ایجاد می‌شوند که می‌توانند رحم را به طور کامل پر کنند. این وضعیت ممکن است سبب ناباروری و قطع دوره‌های قاعدگی شود.

بیماری تشخیص داده نشده

ازآنجایی‌که پروسه کورتاژ نمی‌تواند به طور کامل آندومتر (بافت پوششی رحم) را حذف کند، این احتمال وجود دارد که بیماری فرد تشخیص داده نشود. به همین علت است که این پروسه اغلب به همراه هیستروسکوپی (بررسی پوشش رحم با کمک ابزاری که امکان تصویرسازی را فراهم می‌کند) انجام می‌شود.

آسیب به دهانه رحم

آسیب به دهانه رحم نیز از دیگر عوارض کورتاژ است. اگر دهانه رحم در حین پروسه کورتاژ پاره شود، پزشک برای متوقف کردن خونریزی، فشار دادن ناحیه موردنظر یا استعمال دارو را توصیه می‌کند. گاهی نیز زخم را با بخیه می‌بندد. اگر دهانه رحم قبل از پروسه کورتاژ با استفاده از دارو نرم شده باشد، ممکن است از بروز این عارضه جلوگیری شود.

ریکاوری بعد از کورتاژ

پروسه ریکاوری بعد از کورتاژ معمولا کوتاه خواهد بود. مدت‌زمان بهبودی بسته به نوع عمل انجام شده و نوع بیهوشی استفاده شده متفاوت خواهد بود.

اگر تحت بیهوشی ناحیه‌ای یا عمومی قرار گرفته باشید، برای تحت‌نظر قرارگرفتن به اتاق ریکاوری منتقل خواهید شد. زمانی که فشارخون، نبض و تنفستان در وضعیت ثابتی قرار گرفتند و هوشیار شدید، به بخش بستری منتقل می‌شوید یا این که مرخص می‌شوید.
پس از انجام کورتاژ با استفاده از بی‌حسی موضعی، ممکن است نیاز باشد که قبل از رفتن به خانه، حدود دو ساعت استراحت کنید و تحت‌نظر باشید.

عوارض احتمالی عمل کورتاژ چیست؟ | متخصص زنان اصفهان

مراقبت بعد از کورتاژ جنین

برخی از نکات مراقبتی‌ای که پزشک پس از انجام کورتاژ توصیه می‌کند شامل موارد زیر هستند:

  • معمولا توصیه می‌شود که دو الی سه روز پس از کورتاژ یا برای مدتی که پزشک توصیه کرده از دوش واژینال خودداری کنید.
  • همچنین ممکن است نیاز باشد یک سری محدودیت‌ها را در خصوص فعالیت بدنی‌تان رعایت کنید (از جمله عدم فعالیت شدید یا بلندکردن اجسام سنگین).
  • پس از کورتاژ می‌توانید رژیم غذایی عادی‌تان را از سر بگیرید مگر این که پزشک توصیه دیگری کرده باشد.
  • درد و گرفتگی عضلات (مشابه کرامپ‌های قاعدگی) احتمالا قوی‌ترین احساس بیمار بلافاصله پس از پروسه کورتاژ خواهند بود. اگرچه اکثر زنان تنها برای یک ساعت، درد و گرفتگی عضلات را تجربه می‌کنند، اما برخی دیگر از زنان ممکن است یک روز یا بیشتر دچار این وضعیت شوند.
  • توصیه می‌شود که بیمار حداقل تا ۲۴ ساعت پس از بیهوشی رانندگی نکند. بهتر است حتی پس از بی‌حسی موضعی نیز به این توصیه عمل کنید، زیرا عوارض جانبی داروهای بی‌حسی می‌توانند به طور موقت هماهنگی و زمان پاسخ‌دهی بدن را مختل کنند. در این شرایط بهتر است از یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌تان بخواهید که شما را به خانه برسانند.
| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید | 
  • معمولا برای تسکین درد و گرفتگی عضلات پس از کورتاژ، ناپروکسن یا ایبوپروفن تجویز می‌شود. به‌ندرت برای درد پس از کورتاژ به داروهای نارکوتیک نیاز است. آسپرین و برخی از انواع مسکن‌ها خطر خونریزی را افزایش می‌دهند، به همین خاطر اطمینان حاصل کنید که تنها داروهای تجویز شده را مصرف می‌کنید.
  • حتی اگر احساس درد و ناراحتی داشتید، بهتر است هر چه زودتر از جای خود بلند شوید و حرکت کنید. این کار ماهیچه‌ها را قوی نگه می‌دارد و به جلوگیری از شکل‌گیری لخته خون در پاها کمک می‌کند.
  • توصیه می‌شود پس از انجام کورتاژ حداقل دو روز سر کار یا دانشگاه نروید و در خانه استراحت کنید تا سریع‌تر بهبود پیدا کنید.

خونریزی بعد از کورتاژ

در ادامه بررسی عوارض کورتاژ به خونریزی پس از آن می پردازیم. لکه بینی یا خونریزی خفیف واژینال تا چند روز پس از عمل کورتاژ طبیعی است. به‌ندرت فرد خونریزی شدیدی که به تزریق خون نیاز داشته باشد را تجربه می‌کند. اما اگر ابزار مورد استفاده در طول پروسه اتساع و کورتاژ به دیواره‌های رحم آسیب برسانند، ممکن است خونریزی اتفاق بیفتد. همچنین اگر فیبرومی که شناسایی نشده، در طول این پروسه بریده شود، ممکن است خونریزی رخ دهد.

اگر در طول دو ساعت، دو یا چند نوار بهداشتی یا تامپون کاملا با خون خیس شدند و خونریزی همچنان ادامه داشت، با پزشکتان تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.

در چه شرایطی پزشک پروسه کورتاژ را توصیه نمی‌کند؟

پزشک در شرایط زیر کورتاژ را انجام نمی‌دهد، مگر در موارد اضطراری:

عفونت لگن

اگر عفونتی در اندام‌های تناسلی دارید، این احتمال وجود دارد که ابزار جراحی‌ای که وارد واژن و دهانه رحم می‌شوند، باکتری‌ها را از ناحیه واژن یا دهانه رحم به داخل رحم منتقل کنند. همچنین احتمال آسیب‌دیدن بافتی که دچار عفونت شده نیز وجود دارد. به همین دلیل، ممکن است پزشک توصیه کند که صبر کنید تا عفونت کاملا با آنتی‌بیوتیک از بین برود و سپس کورتاژ را انجام دهید.

اختلالات لخته شدن خون

متوقف شدن خونریزی پس از کورتاژ تا حد زیادی به توانایی طبیعی بدن برای لخته شدن خون بستگی دارد؛ بنابراین زنانی که دارای برخی از اختلالات خاص مرتبط با خون هستند معمولا نباید این عمل را انجام دهند.

بیماری‌های جدی

به‌عنوان‌مثال، بیماری‌های قلبی و ریوی می‌توانند بیهوشی عمومی و گاهی بی‌حسی موضعی را خطرناک کنند.

در صورت مشاهده چه علائمی پس از عمل کورتاژ باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگر پس از پروسه کورتاژ، علائم زیر را تجربه کردید با پزشکتان تماس بگیرید:

  • سرگیجه یا سبکی سر که ادامه دارد و تشدید می‌شود.
  • تب
  • درد و گرفتگی عضلاتی که بیش از ۴۸ ساعت طول می‌کشد.
  • دردی که به‌جای بهترشدن بدتر می‌شود.
  • ترشحات بدبو از واژن

دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24متخصص زنان اصفهان در دکتر آف


مطالعه بیشتر:

بیماری‌های واژن کدام اند؟

رعایت بهداشت واژن

بررسی آناتومی تخمدان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *