بررسی بیماری‌های واژن

بررسی بیماری‌های واژن

آشنایی با بیماری‌های واژن

در نوشته امروز از سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان قصد داریم به معرفی و بررسی انواع بیماری‌های واژن بپردازیم. مشکلات واژن از شایع‌ترین دلایل مراجعه خانم‌ها به پزشک متخصص زنان است. آن‌ها ممکن است علائمی مانند:

  • خارش و سوزش در ناحیه دهانه واژن
  • احساس درد شدید در ناحیه زیر شکم
  • خونریزی غیر‌طبیعی
  • ترشحات غیر‌طبیعی واژن

در ادامه نیز در مورد انواع شایع از بیماری‌های زنان بحث خواهد که هر کدام علائم، علل و نحوه درمان مختص به خود را دارند.

بررسی عفونت واژن

عفونت واژن (Vaginal Infection) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های واژن است که برای دستگاه تناسلی خانم‌ها ایجاد می‌شود، به همین دلیل به توضیحی کوتاه در این باره می‌پردازیم، این بیماری می‌تواند باعث درد و ناراحتی شود. بدون درمان، ممکن است منجر به عوارضی شود که می‌تواند بر سلامت فرد تاثیر منفی بگذارد. با این حال، متخصصین این حوزه درمانی می‌توانند اکثر عفونت‌های واژن را درمان یا مدیریت کنند.

اگر فردی هر یک از علائم زیر را تجربه کرد، باید به پزشک مراجعه کند:

  • ترشحات غیر‌معمول واژن
  • بوی بد واژن
  • تحریک و تورم واژن و فرج
  • درد و سوزش در هنگام ادرار کردن

بررسی سرطان واژن

سرطان واژن (Vaginal cancer)، نوعی سرطان نادر در زنان است که در آن سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های واژن ایجاد تکثیرمی‌شوند. انواع مختلفی از سرطان واژن وجود دارد.

دو مورد رایج‌ترین عبارت‌‌اند از:

آدنوکارسینوم

یکی دیگر از بیماری‌های واژن آدنوکارسینوما (Adenocarcinoma)است. این بیماری اغلب در زنان بالای 50 سال دیده می‌شود و حدود 15 درصد از سرطان‌های واژن را تشکیل می‌دهد. شکل نادری از سرطان به نام آدنوکارسینوم سلول شفاف ناشی از استفاده از داروی دی اتیل استیل‌بسترول (DES) است که بین سال‌های 1940 تا 1971 به زنان باردار داده شد تا از سقط جنین جلوگیری کنند. بیشتر اوقات در دختران زنانی که DES مصرف کرده‌اند رخ می‌دهد.

سرطان سلول سنگفرشی (کارسینوم سنگفرشی)

کارسینوم سنگفرشی (Squamous cell carcinoma) اغلب در زنان بالای 60 سال دیده می‌شود و حدود 70 درصد از سرطان‌های واژن را تشکیل می‌دهد.

انواع دیگر سرطان واژن

سایر سرطان‌های کمتر رایج که در واژن یافت می‌شوند عبارت‌اند از:

  • ملانوم بدخیم (Malignant melanoma)
  • لیومیوسارکوم (Lyomyosarcoma)
  • رابدومیوسارکوم (Rhabdomyosarcoma)

سرطان‌هایی که از سایر اندام‌ها مانند دهانه رحم و راست روده شروع می‌شوند و به واژن سرایت می‌کنند.

تریکومونا

تریکومونیازیس (Trichomoniasis)، که به اختصار “تریچ” نیز نامیده می‌شود یک بیماری مقاربتی است که با آنتی بیوتیک درمان می‌شود. این بیماری بسیار شایع است و اکثر افراد مبتلا به تریکومونا هیچ علامتی ندارند.

البته که میلیون‌ها نفر هر سال دچار آن می‌شوند که توسط یک انگل ایجاد می‌شود که به راحتی در طول رابطه جنسی پخش می شود. این انگل در مایعات جنسی مانند: مایع منی، قبل از عمل و مایعات واژن حمل می‌شود.

اکثر افراد مبتلا به تریکومونیازیس هیچ علامتی ندارند و کاملاً احساس خوبی دارند، بنابراین ممکن است حتی ندانند که آن را دارند. هنگامی که علائم ایجاد می‌کند، شایع‌ترین آن واژینیت است. واژینیت زمانی است که فرج یا واژن شما تحریک می‌شود. تریچ هم‌چنین می‌تواند مجرای ادرار را آلوده کند. علائم بیماری عبارت‌اند از: سوزش و خارش، ترشحات بدبو و ادرار دردناک یا مکرر، بنابراین تنها راه برای اطمینان از این‌که چه اتفاقی در حال رخ دادن است مراجعه به پزشک متخصص در این حوزه است. خبر خوب این است که این بیماری به راحتی با دارو درمان می‌شود. هم‌چنین می‌توان با استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی از بروز آن جلوگیری کنید.

احتمال بارداری با از بین رفتن یک لوله رحمی | متخصص زنان اصفهان

واژینیسموس

یکی دیگر از بیماری‌های واژن واژینیسموس (Vaginismus) است. افرادی که مبتلا به این بیماری هستند دچار اسپاسم غیر‌ارادی عضلات واژن خود می‌شوند که می‌تواند بسیار دردناک باشد. این اسپاسم عضلانی واژن یک واکنش ناخودآگاه به ترس از نفوذ به واژن است. واژینیسموس اغلب باعث ایجاد درد و اختلال در حین فعالیت جنسی می‌شود و حتی می‌تواند قرار دادن تامپون، معاینات زنان و زایمان یا مقاربت را غیرممکن کند.

از آن‌جایی که واژینیسموس باعث ایجاد رابطه جنسی دردناک می‌شود، نوعی دیسپارونی است اصطلاح پزشکی برای درد مداوم قبل، حین یا بعد از مقاربت جنسی، به گفته کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان، از هر چهار زن، سه زن در مقطعی از زندگی خود درد را هنگام رابطه جنسی تجربه می‌کنند.

خوشبختانه، افراد مبتلا به واژینیسموس هنوز هم می‌توانند ارگاسم ناشی از تحریک کلیتورال را تجربه کنند و دریافت درمان می‌تواند توانایی آن‌ها را برای لذت بردن از رابطه جنسی نفوذی بازگرداند.

بیماری‌های مقاربتی

بیماری‌های مقاربتی رایج در زنان شامل کلامیدیا (Chlamydia)، سوزاک (Gonorrhea)، HPV، تبخال تناسلی (Genital herpes) است. جالب است بدانید که بسیاری از بیماری‌های مقاربتی در زنان علائم خاصی ایجاد نمی‌کنند. استفاده از آنتی بیوتیکی می‌تواند بیماری های مقاربتی ناشی از باکتری‌ها از جمله کلامیدیا، سیفلیس و سوزاک را درمان کند.

هیچ درمانی برای برخی از بیماری‌های مقاربتی هم‌چون HIV یا عفونت مزمن هپاتیت B در دسترس نیست، اما داروهایی برای مدیریت این شرایط مزمن در دسترس هستند.

عوارض این بیماری‌ها به نوع خاصی از بیماری بستگی دارد، اما بیماری التهابی لگن (PID) و ناباروری از عوارض برخی از آن‌ها هستند.

کاندوم می تواند در برابر برخی از بیماری‌های‌ مقاربتی، اما نه همه، محافظت کند و هرگز در محافظت در برابر بیماری‌های مقاربتی 100% موثر نیست.

طول کانال واژن چقدر است؟

مطالعات نشان می دهد که عمق متوسط ​​واژن حدود 9.6 سانتی متر است. و محدوده متوسط ​​طول کانال واژن ممکن است حدود 7.6 تا 17.7 سانتی متر باشد.

برای مثال می‌توان گفت تقریباً به اندازه طول دست است.اما فقط برای این‌که بدانید، تغییرات در اندازه کانال واژن بین افراد معمولاً، حتی برای شریک جنسی واضح نیست.

| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید | 

طول کانال واژن در رابطه جنسی

خانم‌ها وقتی در حال انجام رابطه جنسی هستند، کانال واژینال طولانی‌تر می‌شود تا دخول راحت‌تر از قبل و بدون درد شدید انجام شود. برانگیختگی جنسی دهانه واژن باعث می‌شود که گشاد‌تر از قبل شود تا دو سوم بالای واژن شما طولانی شود.

طول واژن در زمان زایمان

در مورد تغییرات طول واژن در هنگام برقراری رابطه جنسی و یا انجام زایمان طبیعی می‌توان گفت که مجرای واژن و دهانه واژن زنان قابلیت این را دارد که تا حد زیادی کشیده شود تا به کودک اجازه عبور دهد. برخی از زنانی که زایمان طبیعی را تجربه می‌کنند ممکن است متوجه تغییراتی در واژن خود شوند، مانند: احساس شل یا خشکی آن، یا ظاهری پهن‌تر از قبل، هم‍‌‌‌چنین ممکن است احساس درد و خونریزی داشته باشید. البته که بر اساس مطالعات انجام شده امری کاملا طبیعی است. واژن خانم‌ها باید در عرض چند روز پس از زایمان سفت‌تر شود و حدود شش ماه پس از زایمان تا حدودی به شکل قبل از تولد فرزند از طریق کانال واژینال، باز می‌گردد. اگرچه ظاهر واژن ممکن است دقیقاً مانند قبل نباشد اما کمی بهتر از شرایط فعلی بعد از زایمان خواهد بود.

دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24متخصص زنان اصفهان در دکتر آف


مطالعه بیشتر:

حاملگی خارج از رحم و عوامل بروز آن

معرفی کورتاژ و انواع آن

آناتومی واژن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *