آشنایی با بیماری‌های لوله فالوپ

آشنایی با بیماری‌های لوله فالوپ

بررسی بیماری‌های لوله فالوپ

بیماری‌های لوله فالوپ و سایر شرایط می‌توانند بر عملکرد لوله‌های فالوپ زنان تأثیر بگذارند. این لوله‌ها دو مجرای هستند که تخمدان‌ها را به رحم متصل می‌کنند و به عنوان مسیری برای تخمک‌ها و اسپرم‌ها عمل می‌کنند. در مطلب امروز از سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان بیماری‌های لوله فالوپ را مورد بررسی قرار می دهیم.

لوله‌های فالوپ آسیب دیده یا مسدود شده یکی از دلایل اصلی ناباروری هستند. یا با جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک که تخمدان در لوله فالوپ تخمک گذاری کرده است یا با جلوگیری از رفتن تخمک بارور شده (جنین) به رحم برای کاشت برای بارداری نرفته است.

انسداد لوله فالوپ

مسدود شدن لوله فالوپ (Fallopian tube obstruction)، ممکن است به دلیل فشار ناشی از تجمع بافت اسکار درد خفیفی ایجاد کند که به صورت درد ثابت و با درجه پایین در پایین شکم تجربه می‌شود. با این حال، سایر شرایط غیر مرتبط با بیماری لوله فالوپ نیز می‌توانند این علائم را ایجاد کنند.

بارداری خارج از رحم

حاملگی خارج از رحمی (Ectopic pregnancy)، وضعیتی است که بیشتر با لوله‌های فالوپ همراه است. زمانی اتفاق می افتد که در انتقال تخمک بارور شده به سمت رحم تاخیر وجود داشته باشد. در چنین مواردی، تخمک بارور شده ممکن است لانه گزینی کرده و باعث حاملگی خارج رحمی در داخل لوله شود. حاملگی خارج از رحم را نمی توان با خیال راحت به پایان رساند. ممکن است به صورت انتظاری، پزشکی یا جراحی درمان شود. بدون درمان، حاملگی خارج از رحم می تواند کشنده باشد. این دومین علت اصلی مرگ ناشی از بارداری در ایالات متحده است. خطر این است که لوله ممکن است پاره شود و منجر به خونریزی و شوک شود.

سالپنژیت

به‌طور کلی می‌توان گفت که سالپنژیت عفونت لوله‌های فالوپ است. رحم یا لوله‌های فالوپ دو کانال (راست و چپ) هستند که از حفره رحم به سمت تخمدان مربوطه آن (در همان سمت) امتداد می‌یابند. ارتباط لوله فالوپ و تخمدان همان چیزی است که به آن آدنکس می‌گویند. نقش این ساختارها در حمل و نقل و انتقال اسپرم از حفره رحم به یک سوم بیرونی لوله فالوپ جایی که تخمک آزاد در انتظار لقاح است. سپس این ساختارها در حمل و نقل تخم بارور شده (یا تخمک بارور نشده) به سمت حفره رحم که در نهایت جنین در آن کاشته می‌شود، حیاتی هستند. نکته اصلی این است که این لوله‌ها نقش مهمی در سیستم تولید مثل دارند. اندازه لوله فالوپ به طور متوسط ​​10 تا 12 سانتی‌متر است.

روش های درمانی سرطان لوله فالوپ | متخصص زنان اصفهان

سالپنژیت، که گاهی اوقات بدون توجه می‌گذرد و از تشخیص و درمان جلوگیری می‌کند. یکی از علل اصلی ناباروری یا نازایی قابل پیشگیری است. عفونت لوله‌ها معمولاً توسط یک عفونت مقاربتی (STI) ایجاد می‌شود: کلامیدیا و سوزاک میکروب‌هایی هستند که اغلب در بروز سالپنژیت دخیل هستند. اکثر این عفونت‌ها از طریق روابط جنسی محافظت نشده منتقل می‌شوند. تخمین زده می‌شود که 70 تا 80 درصد موارد بالینی ناباروری منشأ لوله‌ای دارند و به کلامیدیا نسبت داده می‌شوند.

فیمبریا

فیمبریا (Fimbria)، لوله های فیمبریا از برجستگی‌های انگشت مانندی ساخته شده اند که در انتهای لوله‌های فالوپ در نزدیکی تخمدان‌ها قرار دارند. از فیبرهای عضلانی طولی تشکیل شده است. در داخل حفره شکمی، محلی به شکل ترومپت به نام Infundibulum که بین تخمدان و دهانه لوله فالوپ قرار دارد، تشکیل می‌دهد. بزرگترین قسمت ترومپت به تخمدان متصل است و در باریک‌ترین نقطه به دهانه لوله فالوپ متصل است.

بدین ترتیب تخمک گذاری فرآیندی است که در آن تخمدان یک تخمک را از طریق لوله‌های فیمبریا به داخل لوله فالوپ رها می‌کند. حدود پنج روز طول می‌کشد تا تخمک از لوله فالوپ به داخل رحم حرکت کند. اگر این تخمک منجر به بارداری شود. معمولاً در پنج روزی که در لوله‌های فالوپ می گذرد، بارور می‌شود و شروع زندگی انسان را ایجاد می‌کند.

در این مرحله، یک انسان منحصر به فرد ژنتیکی در داخل یک سلول تشکیل شده است و اکثریت قریب به اتفاق ساختار ژنتیکی جنین در سنگ قرار گرفته است. به ندرت اتفاق می‌افتد که لقاح در خود رحم رخ دهد. اگر تخمک بارور نشده باقی بماند. در طول قاعدگی همراه با پوشش آندومتر از بدن به عنوان ضایعات خارج می‌شود. لازم به ذکر است که عملکرد فیمبریاها بستگی به نوع فیمبریایی دارد که به آن‌ها ارجاع داده شده است.

| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید | 

فیمبریا در باکتری‌ها معمولاً برای اتصال استفاده می‌شود. سلول‌های باکتریایی از فیمبریا برای چسبیدن به سایر سلول‌های باکتریایی برای جفت گیری یا چسبیدن به سلول‌های که روی آن‌ها زندگی و استفاده می‌کنند. فیمبریای باکتریایی معمولاً برای حرکت استفاده نمی‌شود. اگرچه برخی از باکتری‌ها از حرکت لرزان برای استفاده از فیمبریا برای تحرک استفاده می‌کنند. نمونه ای از این باکتری سودوموناس است. تاژک اغلب برای حرکت توسط باکتری‌ها استفاده می‌شود و این برآمدگی‌ها بسیار طولانی‌تر و انعطاف پذیرتر هستند. باکتری‌های بیماری زا اغلب دارای فیمبریا هستند زیرا میزان چسبندگی باکتری به ارگانیسمی را که در حال استعمار است افزایش می‌دهد.

دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24متخصص زنان اصفهان در دکتر آف


مطالعه بیشتر:

بیماری‌های واژن کدام اند؟

رعایت بهداشت واژن

بررسی آناتومی تخمدان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *