آشنایی با انواع درد در زایمان طبیعی

آشنایی با انواع درد در زایمان طبیعی

بررسی آشنایی با انواع درد در زایمان طبیعی

هر زنی زایمان منحصربه‌فرد خودش را تجربه می‌کند. درواقع می‌توان گفت احساس درد یک مقوله ذهنی است که در هر کسی به صورت کاملا متفاوت ظاهر می‌شود. بنابراین نمی‌توان شکل و شدت درد زایمان یک زن را با مادر یا خواهرش مقایسه کرد. در ادامه نوشته امروز سایت دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان آشنایی با انواع درد در زایمان طبیعی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مهمترین نکته توجه به این مورد است که می‌توان دردهای ناشی از وضع‌حمل را با اقدامات دارویی و راه‌کارهای اصولی کنترل کرد. محققان تلاش کرده‌اند شدت درد در مراحل مختلف زایمان را اندازه‌گیری کنند. اما پس از بررسی‌های مختلف به این نتیجه رسیدند که فشار وضع‌حمل تنها یک احساس فیزیکی نیست. بلکه می‌توان آن را تا حد زیادی تحت تاثیر عوامل ذهنی همچون ترس‌ها، خاطرات شخصی، رفتار و تجربه شما از درد دانست.

درد هنگام وضع‌حمل بین انقباضات و فشارهای شدید با وقفه‌ای همراه خواهد بود. از همین‌رو می‌توان گفت این درد در طول زایمان همیشه به یک میزان ثابت نیست. اگر مادر باردار به این موضوع فکر کند که این درد هدفمند، متناوب، پیش‌بینی‌شده است و جزء روند طبیعی به‌دنیا آمدن کودکش محسوب می‌شود، راحت‌تر می‌تواند آن را تحمل کند.

عوامل تاثیرگذار در درد زایمان

دردهای زایمان برای هر زنی متفاوت خواهد بود. درواقع این درد می‌تواند از یک زن باردار تا زنی دیگر و در حاملگی‌های مختلف کاملا متفاوت باشد. شدت درد در مراحل مختلف زایمان به عوامل متعددی بستگی دارد که عبارتند از:

  • توانایی انقباضات
  • اندازه و نحوه قرار گرفتن نوزاد در لگن (وضعیت ایده‌آل نوزاد)
  • این‌که برای زایمان داروی پیتوسین (نسخه مصنوعی هورمون اکسی‌توسین که موجب انقباض رحم و آغاز فرایند زایمان می‌شود)
  • مصرف شده یا خیر
  • آستانه درد مادر
  • سرعت زایمان مادر

ژنتیک و تجربیات شخصی شما می‌توانند تعیین‌کننده توانایی و آستانه دردهای زایمان باشند. عواملی همچون حمایت عاطفی، ترس، اضطراب یا شنیدن تجربیات منفی و مثبت در خصوص زایمان بر درک شما از این فرایند تاثیر می‌گذارند.

نشانه های درد زایمان

اکثر زنان باردار علائم درد زایمان را به‌صورت گرفتگی در شکم، کشاله ران همراه با احساس فشار نسبتا شدید توصیف کرده‌اند. اغلب این زنان در پهلو و ران خود دردهایی با فاصله زیاد احساس می‌کنند که به مرور میزان وقفه بین آن‌ها کمتر می‌شود.

برخی از زنان گزارش کرده‌اند علائم درد زایمان همچون دردهای شدید قاعدگی است اما بعضی دیگر این رنج را یک فشار شدید یا امواج قوی همچون گرفتگی‌های اسهالی می‌دانند. به‌طور کلی می‌توان گفت نشانه‌ دردهای زایمان علاوه‌بر انقباضات شکمی و لگنی، شامل احساس فشار در پشت، فاصله واژن و مقعد (در طول زایمان طبیعی افزایش پیدا می‌کند)، روده و مثانه است.

راه های القای زایمان | متخصص زنان اصفهان

علل انواع درد در زایمان طبیعی

شدت درد در مراحل مختلف زایمان برای هر فرد به شکل متفاوتی بروز پیدا می‌کند. اما به‌طور کلی می‌توان انواع درد زایمان و مراحل آن را به صورت زیر دسته‌بندی کرد.

درد ابتدایی

اگر برای بار اول وضع حمل را تجربه می‌کنید، فشار ابتدایی برای شما حدود 6 ساعت یا بیشتر خواهد بود. دهانه رحم نازک شده و حدود 3 تا 4 سانتی‌متر باز می‌شود. درد ابتدایی زایمان با انقباضات خفیف همراه است که حدود 30 تا 60 ثانیه طول می‌کشد و زن باردار آن را هر 5 تا 20 دقیقه احساس می‌کند. به مرور زمان این فرایند بیشتر و شدیدتر خواهد شد.

درد فعال زایمان

این درد حدود 2 تا 8 ساعت طول می‌کشد. دهانه رحم تا 7 سانتی‌متر باز می‌شود و مادر باردار انقباضات قوی‌تری را به مدت طولانی‌تر و فاصله زمانی کمتر احساس می‌کند. شما می‌توانید در مرحله درد فعال از پرستار تقاضای داروی مسکن داشته باشید.

| دکتر فرشته دانشمند متخصص زنان اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید | 

درد انتقالی

دردهای این مرحله از وضع حمل به مدت 1 ساعت طول می‌کشد و بسیار شدید است. زیرا دهانه رحم تا 10 سانتی‌متر باز می‌شود. هنگام درد زایمان انتقالی شما انقباضات بسیار شدید با فاصله بسیار نزدیک به‌هم احساس می‌کنید.

همچنین در کمر، پهلوها و کشاله ران دچار درد خواهید شد و برخی از زنان باردار حالت تهوع پیدا می‌کنند. در این مرحله به‌دلیل حرکت کودک در کانال زایمان فشار بیشتری را احساس می‌شود.

درد فشار

درد ناشی از فشار آوردن که بسیار شدید است حدود چند دقیقه تا 3 ساعت خواهد بود. شما با فشارهای قوی تمایل به خارج کردن نوزاد دارید. اکثر زنان باردار می‌گویند فشارهای شدید موجب کاهش درد می‌شود. پس از مشاهده سر نوزاد به‌دلیل کشیده شدن دهانه واژن ممکن است در اطراف آن احساس سوزش داشته باشید.

درد زایمان جفت

این درد حداکثر 30 دقیقه است و مرحله آسانی برای مادر خواهد بود. با انقباضات خفیف رحم، جفت به‌راحتی خارج می‌شود و در صورت هرگونه مشکلی تیم مراقبت‌های ویژه اتاق عمل به شما کمک خواهند کرد. اغلب مادران در این مرحله نوزاد خود را در آغوش گرفته‌اند و متوجه درد ناشی از فرایند خارج کردن جفت نمی‌شوند.

دکتر فرشته دانشمند در کلینیک 24متخصص زنان اصفهان در دکتر آف


مطالعه بیشتر:

احتمال بارداری با از بین رفتن یک لوله رحمی

تشخیص و درمان علل کلستاز بارداری

چسب پیشگیری از بارداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *